Va reamintesc cele trei constitutii din ayurveda: pitta (80% foc si 20% apa), vata (aer si eter) si kapha (pamant si apa). Cand esti nervos, iritat si nimic nu iti intra in voie, inseamna ca pitta este dezechilibrata. Cand esti anxios, fricos, ai senzatia ca se va intampla ceva rau, stai cu teama si stress sau esti cu capul in nori si nu te poti aduna, inseamna ca vata nu e chiar in regula. Si atunci cand esti deprimat si nu reusesti nicicum sa te ridici, kapha e de vina. Aici teste din care sa vedeti ce constitutie aveti si alte detalii despre ayurveda.
Si stau eu asa si ma gandesc ce am facut ieri:
- am mancat dimineata shakshouka cu paine prajita calda (multe rosii in sos, mult suc de rosii, acru, painea calda si rumena, muuult foc in toate),
- am stat jumatate de zi in soare sa spal niste borcane pe care le-am scos din beci, iarasi foc si caldura,
- seara am facut gratar la disc, am stat in caldura, flacari din belsug pe sub disc, gratarul e o mancare care acumuleaza mult foc in ea din motive evidente;
- am baut vin rosu dupa gratar, iarasi foc;
- dupa masa am aprins o lumanare pe masa, asa de ambient, lumanare portocaliu aprins si foarte parfumata cu aroma de portocale (iarasi mult foc si miros intens);
- am mancat cateva felii de salam de biscuiti cu muuulta cacao, iarasi mancare de foc.
Cum sa nu ma trezesc iritata la cata energie de foc am adunat cu o zi in urma? Mai ales ca eu am ca si constitutie principala pitta, adica potential maxim de dezechilibru la foc.
Atunci cand o dosha se dezechilibreaza (adica una dintre constitutii) acest lucru nu se intampla din cauza mancarii ci este un cumul de factori adunati de la toate simturile noastre - gust, miros, vaz, atingere, etc. Eu am mancat multe alimente de foc, am stat in caldura, am privit la foc...era de asteptat sa se acumuleze prea multa energie de foc in mine.
Bun, bun. Am identificat problema. Si acum ce e de facut?
Pai sa o echilibram cu opusul. Pitta este calda, uscata, uleioasa, acra, sarata, picanta. Asa o identifica ayurveda. Actionam pe toate caile cu opusul. Adica mancam mancare dulceaga si amara, stam in racoare, bem lichide multe, preferabil reci sau cat mai racoroase. Am facut prima si prima data un ceai ayurvedic pitta (dulce-amarui). Imi plac mult ceaiurile de la Everest Ayurveda. Nu sunt platita sa le promovez. Doar imi plac. Plante culese manual din zone curate din Nepal si amestecuri concepute de un doctor specialist in ayurveda cu care compania colaboreaza. Apoi am baut apa, mi-am facut o supa de pui cu morcov (dulce) si ardei gras (amarui) pe care am mancat-o calduta. Stau astazi mai mult in casa la racoare si mai putin in soare. Mi-au trecut nervii dupa supa si ceai cam in jumatate de ora. Ah...si ceaiul l-am baut intr-o cana bleu care imi da senzatia de racoare. Mai am o cana similara roz care imi dadea senzatia de caldura si nu ma puteam uita la ea. Dupa cum spuneam si culorile conteaza pentru ca si vizual putem sa ne dezechilibram.
Cam aceasta este experienta mea.
Voi reveni cu noi descoperiri. Studiez ayurveda de putin timp, dar ma uimeste cat de precis functioneaza si cat de bine ma simt. Apropo, nu mai sunt constipata deloc. Mi se pare fantastic. De la ultimul articol despre ayurveda m-am mentinut cu digestia la fel de bine dupa ce am echilibrat vata (adica uscaciunea din corp cu uleiuri, grasimi si ceai).
Sanatate multa tuturor,
Geo
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.