Haideti sa va povestesc ce am invatat la cursul de Ayurveda de saptamana aceasta. Sigur va este de folos.
Ca mancarea ne influenteaza starea de spirit nu cred ca mai era nevoie sa spun, dar cum anume, ne invata inteleptii indieni prin definirea celor trei tendinte fundamentale ale naturii: sattva, rajas si tamas.
Guna este un termen care se traduce prin mai multe modalitati, dar in principiu inseamna factor fundamental al creatiei.
Sattva guna este elementul constient, forta ascendenta, adica elementul care ne ajuta sa evoluam, sa fim mai buni, factorul de echilibru intre energie si materie. Corespunde naturii divine din om, reprezinta lumina, seninatatea, expansiunea constiintei, eliberarea de suferinta, cunoasterea, fericirea, claritatea, iluminarea, cunoasterea de sine, puterea, sanatatea.
Rajas guna este forta care ne tine pe loc, forta orizontala. Este o forta puternica, reprezinta pasiunea, dorinta, energia in miscare, vitalitatea, emotia, activitatea, faptele concrete, patima care uneori se poate transforma in violenta, suferinta, oscilatie intre bucurie si suferinta, incapatanare, manie, manipulare. Este o forta care ne tine pe loc, desi emana multa energie pentru ca ne determina sa fim obsedati de ceva ce ne dorim si nu ne da voie sa evoluam, sa urcam in constiinta. Cautam implinirea nu in noi ci in lumea exterioara, ne dorim multe lucruri materiale.
Tamas guna este forta de natura descendenta, forta care ne coboara, care ne duce mai jos decat suntem, forta care inseamna lene, stagnare, inertie, non-activitate, delasare, intunecare a mintii, nehotarire, necunoastere, opacitate, natura limitata, animalica.
Ayurveda descrie rajas si tamas ca fiind sursa bolilor.
Bun, bun si cum aplic eu concret in viata mea cele de mai sus?
Alimentele pe care le mancam ne imprima una sau mai multe dintre starile de mai sus. Sattva este cea ideala. Rajas si tamas nu prea.
Alimentele sattvice sunt cele care simtim ca ne dau energie, forta, putere, bucurie, vioiciune, au gust placut natural (natural retineti, nu cu aditivi), au textura natural uleioasa, nu se strica. In general aici se incadreaza fructele coapte, legumele naturale, laptele dulce proaspat, untul ghee si in general tot ce e gustos, natural si procesat putin.
Alimentele rajasice sunt cele amare, acre, sarate, prea fierbinti, iuti, fara gust, care ard, dau suferinta, suparare si boala. Alimentele cu potentiatori de gust sau cele care ne stimuleaza prea puternic se incadreaza tot aici. Aceste alimente ne dau stari de furie, pasiune nesanatoasa, dorinte obsesive, suparare, nervi.
Alimentele tamasice sunt cele statute, cu gust pierdut, cele care au asteptat prea mult prin frigider sa le mancam, cele care nu sunt proaspete, alterate, rau mirositoare, pastrate impropriu, care tind sa se degradeze. Alimentele mult prea procesate sunt in aceeasi categorie pentru ca sunt secatuite de nutrienti si ne secatuiesc la randul lor pe noi. Aceste alimente ne dau stari de frica, griji, anxietate, neliniste. Fructele si legumele congelate impropriu si decongelate la fel se incadreaza aici. Cele congelate rapid, sunt OK.
Si un exemplu concret - azi dimineata am vrut sa beau un ceai. Era prea fierbinte si mi-a dat instantaneu stare de nervi. Deci clar un aliment rajas, desi era un ceai bun de ghimbir cu miere. A fost mult mai bun baut moderat caldut.
Deci alegeti cu grija ce mancati pentru ca va influenteaza starea de spirit zi de zi. Cautati sa simtiti la fiecare alimement pe care il mancati cum va influenteaza si alegeti acele alimente care va fac bine pe termen lung, care va sustin sanatatea, vitalitatea si cresterea in constiinta.
Va pup,
Geo
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.