luni, 5 august 2024

5 august 2024 - Pitta Dosha (Ayurveda) și caracteristicile specifice de echilibrat


 Acum vreo 2 luni am dat intamplator (sau nu?) pe Facebook peste o postare care vorbea despre cele 3 tipuri principale de constitutii fizice si pshihice (dosha din sanscrita si care inseamna impuritati). Ce sunt acestea? Simplu si clar - sunt acele elemente care ne alcatuiesc, care ne dau forta vietii, dar care ne pot si dezechilibra daca nu le tinem sub control. Fiecare om are o anumita constitutie alcatuita din unul sau mai multe dintre elementele foc, apa, aer, eter si pamant. Indienii au grupat aceste posibile combinatii in 3 constitutii:

- pitta dosha - combinatia dintre foc si apa, 80% foc, 20% apa - sunt oamenii foarte energici care fac lucrurile sa mearga, initiatorii de proiecte, cei care nu stau deloc intr-un loc, pusi mereu pe treaba, dar care se si aprind usor si "ard" totul in jurul lor;

- vata dosha - combinatia aer si eter - oamenii extraordinar de creativi, plini de idei, cu mintea usoara precum aerul, dar uneori cu "capul in nori";

- kapha dosha - 40% pamant, 60% apa - oamenii foarte stabili, statornici, "cu picioarele pe pamant", de incredere, dar greu de urnit intr-o directie.

Putem avea una sau mai multe dosha dominante. Eu sunt pitta, copilul pitta si vata, sotul toate trei. Sunt teste pentru a vedea unde ne incadram. Aceste dosha sunt si punctele noastre forte, dar si cele care ne pot slabi foarte mult daca nu se afla in echilibru. Nu voi scrie aici tot ce am invatat despre ele, va invit sa studiati, dar ce pot sa va spun este ca fiecare dintre aceste tipologii de persoane se pot dezechilibra atunci cand mancam mancarea nepotrivita pentru fiecare (prea multe alimente de foc - ardei iute, condimente, mancare acra - in cazul constitutiei de foc de exemplu), atunci cand stam mult timp in mediul nepotrivit (ex: in mediu rece si umed pentru dosha de pamant care oricum este rece si umeda) sau atunci cand perpetuam sentimente negative caracteristice pentru prea mult timp (tristete, depresie de exemplu pentru vata dosha sau furie pentru pitta dosha). Va dau doar cateva exemple. Repet, este util sa studiati cat mai in detaliu. Este un domeniu nou si pentru mine, dar extrem de fascinant. 

Echilibrarea se face apeland la elemente opuse celor din care suntem constituiti. De exemplu in cazul pitta in loc sa mancam acru si picant, vom adauga in dieta si alimente amare, dulci (cele sanatoase bineinteles precum fructele) sau astringente. Culmea, tocmai acele gusturi care nu ne plac in general pentru ca suntem atrasi de cele specifice noua. Cu pepene am reusit sa imi reglez constipatia in doar cateva ore!! Ca sa vedeti cat de bine functioneaza daca stii ce ai de facut. Acum beau in fiecare dimineata apa cu o lingurita de pudra de seminte de armurariu (care sunt dulci si amarui) si nu mai am probleme de peste o saptamana. Eu care eram constipata luni intregi la rand.

Bun, bun...am lungit-o dar era necesar.

Am echilibrat cat de cat partea fizica, dar spiritual tot nu ma simteam in echilibru. Si am decis sa citesc care sunt acele caracteristici ale pitta (daca va intereseaza si vata sau kapha va rog sa imi scrieti in comentarii poate concep meditatii de echilibrare si pentru acelea) care ma fac sa fiu in dezechilibru. Dupa cum spuneam pitta sunt oameni energici, lideri, initiatori de proiecte, oameni de cursa lunga care fac lucrurile sa mearga. Daaar...sunt si agresivi uneori, maniosi, critici, furiosi. Am scris toate caracteristicile negative ale acestei dosha (le aveti mai jos), am notat intuitiv programele care m-au inspirat pentru fiecare caracteristica, apoi le-am eliberat cu ajutorul meditatiei Theta pe care o veti gasi in continuare, adaugand la fiecare dintre ele definitia si adevarul din cel mai inalt plan legat de caracteristica opusa a fiecaruia. Am scos de exemplu "sunt agresiva" si am descarcat sentimentul de a fi pasnic...si tot asa. 

Meditatia este lunga, vreo 25 de minute, inarmati-va cu rabdare si cautati un mediu linistit unde sa nu fiti deranjati. 

Intrati ca de obicei inainte de a o asculta in starea theta.

Pentru cei care nu au urmat cursurile theta: theta este o stare profunda de relaxare, similara cu cea de dinaintea somnului, dar in care constiinta noastra este inca treaza. O atingem parcurgand urmatorii pasi:

1. Respiram cu ochii inchisi profund de mai multe ori, optional ne putem imagina pe durata expirului cum eliberam toate lucrurile negative care nu ne mai servesc

2. Mergem cu atentia catre inima noastra

3. Mergem cu atentia catre centrul Pamantului de unde adunam cat mai multa energie pe care o urcam prin talpi pana in crestetul capului pe unde iese formand in jurul nostru un glob protector de lumina

4. Ne imaginam ca urcam cu acest glob deasupra casei, a orasului, a Pamantului, trecem prin straturi si straturi de lumina si intuneric pana ajungem intr-un plan cu lumina alb perlata, planul cel mai inalt si in care ne intampina Atoate creatorul caruia ii adresam meditatia inregistrata mai jos. Pe durata meditatiei este normal sa căscam. Căscatul este o formă de eliberare de energie. Dupa fiecare program eliberat se recomanda să spuneți în gand da/primesc/eliberez pentru ca totul se face cu acordul vostru.

Dupa comanda "Arata-mi" putem sta cateva clipe pentru a vedea daca Atoate creatorul are sa ne arate ceva concret, imagini, sunete, orice primim intuitiv. 

5. La final multumim si ne imaginam cum ducem energia nou acumulata din nou in centrul Pamantului si apoi o urcam iar prin talpile noastre in intreg corpul - procedeul de impamantare.

Scopul meditatiei este de a extrage din subconstient programele care nu ne mai servesc si de a descarca in loc altele benefice plecand de la premisa ca aceste programe din subconstient sunt cele care ne conduc de fapt viata. 

Am lucrat pe urmatoarele:

a fi agresiv vs. am descarcat a fi pasnic

a fi conflictual vs. a fi pacifist si sentimentul de pace

a da dovada de superioritate vs sentimentul de egalitate

a judeca vs chibzuit/chibzuinta, ingaduitor/ingaduinta, apreciere/de apreciat si intelegere/a fi intelegator

a suferi de mandrie vs a fi modest

a fi manipulativ vs a avea bun simt, empatie, altruism, incredere

a suferi de gelozie vs a se bucura pentru reusitele altora

a fi iritabil a fi calm

a da vina pe altii vs a-si asuma responsabilitatea

a lupta, a fi combativ vs pace/pacifist

a avea obsesii/dorinte arzatoare vs acceptare a vietii, a fluxului vietii, nevoile mele sunt implinite

a fi competitiv vs colaborare, feminitate (plecand de la ideea ca a fi competitiv este o caracteristica masculina)

a discrimina vs acceptare a celorlalti asa cum sunt, egalitate

a critica vs idem a judeca

a fi egocentric vs a fi altruist

a fi ostil va a fi prietenos

a fi nerabdator vs a avea rabdare si a se bucura de tihna

a fu furios vs calm, liniste, cumpatare

a fi aspru vs a fi bland


O zi cu bucurie,
Geo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

4 martie - 6 martie 2025 Un nou ghid, reiau echilibrarea tuturor chakrelor dupa alte metode

 In timp ce cautam alte alternative pentru echilibrarea chakrelor acum o saptamana, am gasit si video-urile lui Anokh. La acel moment nu m-a...